Shaza Creative Enterprise

"Potretkan Mimpi Yang Terindah..."
Your Partner in Photography, Wedding Planner, Web Design and IT Services

Selatan Melaka ke Utara Johor, apa yang menarik?

Kerana tiada aktiviti yang menarik untuk dilakukan semalam, kami mengambil keputusan untuk keluar makan angin ke bahagian utara negeri Johor DT. Kami bertiga cuba memandu melalui jalan lama memasuki beberapa bandar dan pekan kecil. Perjalanan bermula dari rumah, ikut jalan lama ke Merlimau, Muar, Pagoh, Kg Raja, Lenga, Bukit Kepong, Labis, Segamat, Jementah, Tangkak, balik ke Muar dan seterusnya pulang ke rumah. Perjalanan mulanya dirancang untuk menziarahi seorang sahabat lama yang tinggal di Segamat, akhirnya berubah dengan menziarahi beberapa tempat bersejarah dan menarik.

Tempat pertama disinggahi adalah dalam perjalanan dari Muar ke Pagoh, kami singgah makan tengahari di Nasuha Herbs Garden, taman herba terbesar di Malaysia. Selain menjamu selera dengan nasi beriyani herba, kami juga sempat menjamu mata dengan pokok-pokok herba dan melihat rekabentuk ukiran-ukiran lama yang digunakan di sini. memang indah dan mengkagumkan. Untuk pengetahuan, tempat ini diusahakan oleh Tn Haji Nasuha, seorang anak tempatan yang gigih. Restoran dan makanan yang disediakan juga cukup menarik dan menyelerakan. Kami menjamu selera dengan Beriyani herba, teh herba dan telur pindang sebagai juadah makan tengahari..Perjalanan diteruskan ke Pagoh, sebenarnya di Pagoh, kami hanya berhajat untuk menziarahi makam Sultan Melaka ke-7, Almarhum Sultan Alauddin Riayat Shah (1477~1488) yang terletak di Kg Raja, dalam daerah Pagoh. Sesampainya disana, kami menunaikan Solat Zuhur dan selepas itu menziarahi makam sambil menyedekahkan AlFatihah kepada Almarhum. Lawatan ini adalah lawatan susulan saya selepas kali pertama melawat makam ini beberapa tahun lalu. Dan lawatan kali pertama buat Mujahid. Cerita mengenai makam boleh dibaca pada gambar dibawah ok..

Ini terjemahannya :

"Tiada tuhan yang disembah melainkan Allah, inilah kubur yang cemerlang, Almarhum Sultan yang Suci, Sultan Alauddin ibni Sultan Mansur Shah, ibni Sultan Muzaffar Shah, rahmat dan kesejahteraan barang terlimpah atas Roh-mu wahai wali Allah yang terpilih"
Sultan Alauddin telah memerintah kerajaan Melaka selama kira-kira 11 tahun dan telah mangkat dalam keadaan yang menimbulkan syak bahawa kemangkatan baginda adalah disebabkan perbuatan khianat. Makam baginda ini terletak di Kg
Raja, Pagoh.

Dari Pagoh, kami mengambil jalan ke Labis melalui Bukit Kepong. Ingat kisah Tragedi Bukit Kepong? Yes, Bukit Kepong itulah yang kami lawati. Mula-mula kami cuba mencari tapak balai polis bukit Kepong yang terkenal tu, tapi xjumpa pulak. Maka kami pun berjalan2 sajalah disekitar pekan kecil bukit Kepong, dan terjumpa pondok polis kecil di tebing sungai Labis. Dan Pondon polis itu bertulis "Pondok Polis bukit Kepong". Itu sajalah yang kami dapat tengok..Ok seterusnya kami ke Segamat melalaui pintasan Labis. Selepas bersiar2 di Segamat, kami pun mengambil jalan ke Tangkak melalui Jementah untuk melihat panorama di kaki gunung Ledang. Oleh kerana hari dah petang, kami membatalkan rancangan untuk singgah ke Air Terjun Sagil dikaki gunung. Selepas sampai di Tangkak, kami singgah minum petang di Parit Bunga dalam perjalanan ke Muar. Dengar cerita Mee Bandung disini sedap. Kami yang selalu makan Mee Bandung di Bandar Muar pun turut mencuba Mee Bandung Parit Bunga. Memang sedap, dan rasanya ada sikit kelainan dari Mee Bandung di bandar Muar. Cadang nak tambah lagi sepinggan, tapi Mujahid dah start meragam, kensel ajelah...

Dalam perjalanan pulang, kami masuk jalan tepi laut melalui Merlimau. Singgah sebentar melihat rumah Melayu Tradisional yang sedang dalam proses ubahsuai. Cukup cantik rekabentuk dan warnanya. Kami agak, tentu ada orang kaya yang membaiki rumah lama tersebut untuk dihuni ataupun dijadikan "istana hinggap".Setelah mengambil pintasan ke Jalan Tedong, kami singgah ke makam Puteri yang terkenal dalam hikayat Hang Tuah, iaitu Tun Teja, Isteri kepada Sultan Mansur Shah 1488~1511. Kisahnya boleh didapati dalam gambar2 dibawah. Selesai bersedekah AlFatihah, kami pun terus pulang ke Alai...Tamatlah satu hari penuh yang diisi dengan perjalanan yang tidak langsung membosankan. Beberapa tempat yang kami "terlepas" dan mungkin akan dikunjungi semula ialah seperti Tapak sejarah Kota Buruk di Pagoh, Bangunan2 lama dibandar Muar, Masjid diRaja Muar, Makam Panglima Lidah Hitam di Parit Sakai, Perigi Portugis Merlimau, Stesen keretapi Segamat, Air Terjun Sagil dan membeli belah kain potong di Tangkak.. Mungkin dalam perjalanan yang akan datang, kami akan singgah di tempat2 ini pula. Sapa yang teringi nak join, kontek2 lah ye.... Sekian.
Photo yang lebih jelas boleh didapati di http://www.flickr.com/photos/shazaphoto
3 comments:

syok nyer berjalan-jalan sambil menjamu selera

 

Although we have differences in culture, but do not want is that this view is the same and I like that!

 

chantek beca gergasi tewww.. katne erk..salammm

 

Flickr